Netwerken, moeilijk?

Netwerk jij je ook een slag in de rondte, zonder dat je nu echt resultaten ziet? Je bent niet de enige hoor. Contacten met anderen leggen is één ding. Maar om hier nu echt iets mee te kunnen doen, dat is nog wat anders. Maar eerlijk is eerlijk, netwerken is niet zo moeilijk. Vragen stellen, interesse tonen en voilà, je bent aan het netwerken! Maar waarom gaat het dan toch vaak mis?

Ken de regels van het spel

Omdat je de spelregels moet kennen. Die krijg je helaas niet op een presenteerblaadje, maar ze zijn er wel degelijk. Die spelregels krijg je in een ander blog van me. Maar eerst de valkuilen. Die horen ook bij de spelregels. En zijn minstens zo belangrijk. En als je leert om niet in deze valkuilen te stappen, kom je al een heel stuk verder.

Wat moet je juist NIET doen?

Verwachten dat anderen je helpen. Vaak kan iemand niet direct iets voor je doen, maar het is altijd mogelijk dat hij/zij later wel iets met jouw vragen doet. Roddelen of negatieve uitspraken over anderen doen. Dat komt vrijwel altijd uit. Direct vragen of je gesprekspartner geschikte vacatures weet. Dit is geen netwerken, dit is bedelen om een baan. Doen alsof je interesse in de ander hebt. Stel geen vragen als je niets wilt weten. Een sterke afwijkende mening hebben. Natuurlijk mag je je mening geven, maar al te afwijkende (of provocerende) opmerkingen en meningen worden soms niet zo gewaardeerd. Meteen zaken willen doen. Let erop dat je aan het netwerken bent. Het doen van zaken kan op een moment, maar zeker niet meteen. Netwerken 'omdat het moet'. Na verloop van tijd krijg je er handigheid in. Dan wordt het ook leuker! Maar als het echt niet bij je past, stop er dan mee. Zoek een andere manier om mensen te leren kennen of een baan te zoeken.

Netwerken = leren

Netwerken is een goede en belangrijke manier om aan je carrière te werken. En het is echt niet moeilijk, als je er echt werk van maakt. Maar probeer het goed te doen, zodat je er zelf profijt van kunt hebben. Oefening baart kunst. En het is heus niet zo erg om toch eens in een valkuil te stappen. Klim er weer uit en het overkomt je geen tweede keer!


Terug naar blog

Reactie plaatsen

Terug naar blog