Ontwikkel-onderzoek: toch voor iedereen?

 In Columns

Column week 33 | 2020

 

Ontwikkelonderzoek: toch voor iedereen?

Vorige week kondigde minister Koolmees de subsidie aan voor een ontwikkelonderzoek. Om de crisiseffecten op de arbeidsmarkt op te vangen, kunnen alle werkende Nederlanders subsidie aanvragen voor een loopbaanonderzoek bij een loopbaancoach.

Gradus heeft hier het college van afgelopen vrijdag aan geweid. Je kunt het college terugkijken op het YouTube kanaal van Vista Nova. Daar vind je interessante video’s voor en over loopbaancoaches en -keuzes. In de dagen voorafgaand aan het college werd in 34 pagina’s duidelijk hoe de subsidieregeling voor het ontwikkelonderzoek in elkaar zit. Zo bleek uit de kleine lettertjes dat er slechts budget is voor 20.000 deelnemers. Een druppel op een gloeiende plaat. Niets meer dan dat.

Het ontwikkelonderzoek is een goede manier om de dynamiek en doorstroming op de arbeidsmarkt te bevorderen

Wij vinden het ontwikkelonderzoek een mooi en bruikbaar instrument. Daarom hebben wij ons voorgenomen om dit toch aan zoveel mogelijk mensen aan te bieden. Niet omdat we er geld aan verdienen, maar omdat het nodig en nuttig is. Het ontwikkelonderzoek is een goede manier om de dynamiek en doorstroming op de arbeidsmarkt te bevorderen.

Stel nu eens dat je zo’n onderzoek wel kunt gebruiken of dat je dit graag aan je medewerkers zou willen aanbieden, maar er geen subsidie meer is. Dat kan makkelijk gebeuren. We kunnen ons zomaar voorstellen dat je vanwege de crisis om je heen moet kijken naar een nieuwe baan of dat je werkgever daarop aanstuurt. In dat geval bieden wij het ontwikkelonderzoek ook aan via bedrijven. De overheid betaalt dan niet mee, maar het is wel een hele sociale en laagdrempelige manier om na te denken over je loopbaan en verstandige stappen te zetten op weg naar een andere sector of scholing. En dan kan het dus zomaar zijn dat je een richting vindt, die beter bij je past én waar vraag naar is. Of dat je zin krijgt in een opleiding, bijscholing of omscholing. Het onderzoek houdt je een spiegel voor en biedt perspectief voor de toekomst.

Wil jij jezelf opgeven voor een gesubsidieerd onderzoek? Meld je dan aan via info@gradusgroep.nl. Of wil je als werkgever een zakelijke inzet voor enkele deelnemers of groepen? Bel ons, dan praten we hier met alle plezier over verder.

Hans van Westen

Recent Posts