Oud is goud

 In Columns

Column week 49 | 2020

 

Oud is goud

Er gaat natuurlijk vast heel veel goed met de bestrijding van corona, en er gaat ook veel niet helemaal zoals gewenst. En we gaan er allemaal niet over. Erasmus, RIVM en Ministeries, kortom veel mensen die zich weinig zorgen hoeven te maken over baanzekerheid, runnen het land. Ik merk bij mezelf dat het langzamerhand tot grote gehoorzaamheid leidt. Kapje op, kapje af, collega weg voor test en uitslag (steeds negatief gelukkig), het komt over de gewone burgers/werkers heen in wisselende instructies en strengheid.

Maar even; we moeten af van de tegenwoordig in één ademtocht uitgesproken benaming “Kwetsbare Ouderen”. Hugo de Jonge gebruikte het vanaf het begin van dit alles als mantra waarmee we achter het beleid moeten gaan staan, maar nu komen we er niet meer vanaf. Ik snap best dat het nuttig is voor de verpleeghuisgroep en vergelijkbaren. Maar op de arbeidsmarkt is het totale niet handig. Sinds de discussie over vaccineren dreigt het immers ook nog gekoppeld te worden aan 60 jaar. Ik zie het gebeuren, vanaf 60 behoor je officieel tot de kwetsbare ouderen.

Leeftijdsdiscriminatie is al te weid verspreid, ouder is al gestigmatiseerd

Dat gaat ons enorm voor de voeten lopen op de arbeidsmarkt. Leeftijdsdiscriminatie is al te weid verspreid, ouder is al gestigmatiseerd als vaker ziek (niet waar), minder productief (niet waar), minder leervaardig (beetje waar) en een risico (ook niet waar). Maar door Oud en Kwetsbaar steeds te blijven verbinden, en er nu ook een leeftijd bij te suggereren, zal makkelijk in de hoofden kunnen ontstaan dat je als werkgever daar ver van weg moet blijven.

We weten dat oud ook heel veel andere dingen betekent. Ervaren, loyaal, geroutineerd en daarmee productief, minder competitief binnen de organisatie, inspirerend. Ouderen hebben mentorkwaliteit.

En beleidsmatig: aanwezigheid van alle leeftijden in een organisatie maakt je HR-beleid duurzamer. Aantoonbaar. En tot slot, je hebt ook nog natuurlijke demotie en uitstroom en dus ruimte voor groei en doorstroom.

Hans van Westen

Reacties: hansvanwesten@gradusgroep.nl

Recent Posts