Iedereen met twee voeten in 2021

 In Columns

Column week 1 | 2021

 

Iedereen met twee voeten in 2021

Roel Coutinho, de voorganger van Jaap van Dissel, citeerde een oud collega. Die sprak als GGD-er in Amsterdam de wijze woorden: “Je moet met één voet in de modder staan en met één voet in de wetenschap”. Wat mij betreft is dit een advies dat grote navolging verdient.

Couthinho sprak uiteraard over de trage gang van zaken in Nederland bij de bestrijding van het coronavirus, waardoor we inmiddels een van de slechtst presterende landen in Europa zijn. Toch zitten er in deze woorden ook een aantal wijze lessen, die van toepassing zijn op loopbanen.

De eerste les is: denk na. Verdiep je in zaken, studeer, volg de actualiteit en lees vaktijdschriften. Leun dus niet alleen op oude kennis of op hoe goed je vroeger was, maar blijf je vak continu onderhouden.

Door in de praktijk aanwezig te zijn en actie te ondernemen, win je tijd en boek je eerder betere resultaten

‘Al doende leert men’, is het tweede inzicht. Door zelf actief met je werk bezig te zijn, kun je beter worden. Oefening baart kunst. Door te doen, kun je iets betekenen. Wees niet bang om de confrontatie met de werkelijkheid aan te gaan en “je ding te doen“. Reflecteer en leer daarvan.

Ten derde: wees proactief. Door in de praktijk aanwezig te zijn en actie te ondernemen, win je tijd en boek je eerder betere resultaten. Het is verstandig als mensen al tijdens hun loopbaan in gesprek gaan en maatregelen treffen en niet pas actie ondernemen als zij zijn vastgelopen.

En de laatste les is: hard werken is geen excuus. Als je goed moet zijn, heb je altijd veel te doen. Je hebt je werk te doen als coach, adviseur of manager én je bent continu bezig om jezelf te verbeteren. Dat is natuurlijk veel gevraagd, maar je draagt ook een grote verantwoordelijkheid.

Ik vond het wel een mooie wens voor 2021. Eén voet in de modder en één voet in de wetenschap. Verdiep je, leer van wat je doet, wees proactief en werk hard. Ik wens het mezelf en ik wens het jou. Uiteraard in goede gezondheid.

Hans van Westen

Recent Posts