Het was een mooi gesprek met een oude kennis. Jaren geleden hebben we samengewerkt, we wisten eigenlijk niet eens meer precies waaraan. Dat leek ook niet belangrijk meer. De herinnering aan onze ontmoetingen en gesprekken was genoeg om direct weer verbinding te ervaren. We spraken over hoe het leven ons sindsdien was vergaan; waar we aan werkten en over de successen en worstelingen sinds de laatste keer dat we elkaar ontmoetten.

En toen kwam mijn inspiratieboekje op tafel. Een mooi vormgegeven document met de waarden, look and feel en strategie van een bedrijf waar ik destijds werkte. We keken ernaar. Er was veel wat nog erg raak was. En het meest raakte de visie op vrij werken en ontwikkelen. GROWING THROUGH UNLEARNING. Daar moet je over schrijven was het advies. Ik moest wennen aan die gedachte. Die drie woorden betekenen zoveel voor mij dat het bijna te kostbaar of fragiel kan zijn om te delen. Ik kan met overtuiging betogen dat we het meest leren van kinderen. En ik weet dat uit ervaring. Ik kan ook genieten van ieder verhaal van onze kandidaten, uit hun werkleven en ontwikkelingspad: horen hoe het ze vergaan is. Growing through unlearning betekent dat ieder mens weet wat hij te weten heeft. Van jongs af aan. En dat we in de loop van ons leven afleren, bedekken, verhullen of negeren wat écht belangrijk is. En dat houdt ons tegen. Afleren wat we niet nodig hebben, wat ons weghoudt van de kern, brengt ons terug naar de waarheid, wie we werkelijk zijn.

Ik kan met overtuiging betogen dat we het meest leren van kinderen

Ik kan nu zeggen dat we bij Gradus er ons werk van gemaakt hebben. Oprecht, open en onweerlegbaar mensen weer in contact brengen met wie ze werkelijk willen zijn in hun loopbaan. De beste, meest eerlijke en gezonde versie van jezelf. Daarvoor heb je wat af te leren. Zeker als je loopbaanpad niet over rozen is gegaan of als je teleurgesteld bent geraakt in je werkgever. Maar dat kan, en dan komt er steeds iets moois, krachtigs en waardevols tevoorschijn. Mensen leren af wie ze niet zijn, en gaan verder. Beter dan ooit.