Hoe is het eigenlijk met Maurice?

 In Columns

Column week 50 | 2021

 

Hoe is het eigenlijk met Maurice?

 

Bij Gradus zijn we vanaf het begin uiterst alert geweest op de vigerende coronamaatregelen. En dat hebben we allemaal best goed gedaan. Trainers, kandidaten en backoffice medewerkers. We bleven binnen de regels en probeerden consistent te zijn. En dat lukte. Mede daarom hebben we steeds met veel interesse alles wat er verscheen over preventie en voorzorg gevolgd.

De laatste weken komt ventilatie op. Rutte heeft het er al enige tijd over. En deze week liet ook het RIVM weten dat ze ventileren een goed middel vinden tegen besmetting. Als ik terugtel is dat ongeveer 17 maanden nadat dit op alle mogelijke manieren is berekend, aangetoond en uitgelegd door Maurice de Hond. Zijn intu├»tie bracht hem – gecombineerd met rekenkracht en datacollectie – tot precies die conclusies die nu ook door de overheid worden omarmt. Laten we het niet hebben over hoeveel ziekte en verdriet het had kunnen besparen als hij niet weggezet was als zuurpruim, cynicus of wappie.

Ik vraag me gewoon af hoe het toch kan. Gelijk hebben en het niet krijgen. Iedereen die er destijds inhoudelijk naar had gekeken kon tot de conclusie komen dat ventileren een noodzakelijke maatregel was. Meer ventileren – geen gesloten ruimtes – voorkomt besmetting. Fascinerend is, dat zijn imago en presentatie ons allemaal – of in ieder geval onze beleidsmakers – weghielden van de inhoudelijke waardering en omarming van de bevindingen. Ik vind het treurig.

Ga voor de inhoud. Verdiep je, leer, stel vragen en probeer te begrijpen.

En dus is mijn pleidooi in de blog van deze week: ga voor de inhoud. Verdiep je, leer, stel vragen en probeer te begrijpen. Knijp een oogje toe als de presentatie je misschien wat minder aanstaat, kijk erdoorheen.

En ik moet natuurlijk ook het bruggetje naar loopbaanbegeleiding maken. Een coach kan ook het gevaar lopen – vanwege de vorm waarin een kandidaat zich presenteert – de inhoud te missen. Goede coaches zijn getraind op deze valkuil. Zij kijken door de verpakking of de presentatie heen en zien de waarheid, de wens en de behoefte van hun coachees. Die weten zich gehoord en gezien. Ik gun dat in retrospectief, ook aan Maurice.

We sluiten een bewogen jaar af. Ik wens jullie in alle opzichten een goed loopbaanjaar. In goede gezondheid en met je hoofd in de wind.

Hans van Westen

Recent Posts