Het was heel nuttig om eerst af te kicken

 In APPA, Werknemers

Interview

Het was heel nuttig om eerst af te kicken van het wethouderschap, voordat ik de volgende stap zette

In gesprek met Jeroen Ooijevaar

Jeroen was wethouder bij de gemeente Schiedam. Tegen het einde van zijn wethouderschap, besloot hij te starten met pre-APPA begeleiding bij Gradus. Dat wil zeggen dat je tijdens je wethoudersperiode alvast vooruitkijkt naar wat je daarna zou willen doen. Al snel ging zijn pre-APPA traject over in een APPA-traject, waarin hij rustig toewerkte naar een nieuwe positie op de arbeidsmarkt. Jeroen: “Ik heb bij Gradus de tijd gekregen om na mijn wethouderschap even te landen en te ontdekken wat ik nu écht wilde. Inmiddels werk ik voor een hele leuke startup.”

Jeroen, hoe ben jij bij Gradus terecht gekomen?
“Ik was wethouder. Als er dan verkiezingen aankomen, kan het zijn dat je niet door kunt gaan als wethouder. Ik kreeg veel uitnodigingen van bedrijven, die mogelijkheden zagen voor mij. Maar op een gegeven moment kreeg ik een handgeschreven brief, waarin ik werd gewezen op pre-APPA begeleiding. Die was van Gradus en ik besloot om met hen in gesprek te gaan. Uiteindelijk ben ik sneller dan ik zelf had gewild gestopt als wethouder en werd het pre-APPA een APPA-traject.”

Je kunt wel gaan solliciteren, maar je loopt het risico dat je aangenomen wordt

Hoe ziet het APPA-traject er voor jou uit?
“Wat ik erg fijn vond, is dat ik in eerste instantie vooral afgeremd werd. Ik bekeek vacatures en vond alles leuk, maar had geen focus op wat ik wilde. Hans van Westen, directeur van Gradus, zei toen: ‘Je kunt wel gaan solliciteren, maar je loopt het risico dat je aangenomen wordt, en dan kun je niet achteraf pas ontdekken of het is wat je wilt’. En dat was eigenlijk een hele wijze opmerking. Tijdens het APPA-traject bij Gradus kreeg ik de kans om even een stapje terug te doen, vast te stellen welke ontwikkeling ik had doorgemaakt en na te denken over wat ik nou eigenlijk wilde. Ik heb veel coachingsgesprekken gevoerd, een loopbaantraining gedaan en zelfs een workshop met kleur- en stijladvies gevolgd. Het was heel nuttig om eerst af te kicken van het wethouderschap, voordat ik de volgende stap zette.”

Gradus heeft een mooie oplossing gevonden voor de terugkeergarantie naar je oude werkgever. Kun je daar meer over vertellen?
“Voordat ik wethouder werd, werkte ik voor een werkgever. Daar had ik een terugkeergarantie. Dat leek me heel nuttig toen ik daar wegging, maar eigenlijk voelde het meer als een terugkeerplicht. En hoewel ik mijn werk leuk vond, had ik als wethouder veel ontwikkelingen doorgemaakt. Dat maakte het moeilijk om bij mijn oude werkgever een passende functie te vinden. Van de APPA-regeling mag je alleen niet zomaar ontslag nemen. Uiteindelijk heeft Gradus mijn contract overgenomen met het vertrouwen dat ik snel weer aan de slag zou gaan. Ik ben nu in dienst bij Gradus tegen de voorwaarden van mijn oude werkgever. Uiteraard was ook de instemming van mijn oude Gemeente van belang, maar ook die vond het een goede oplossing. Voor mij is het de kortste weg naar een duurzame nieuwe baan. Het is heel uniek hoe dit geregeld is.”

Hoe omschrijf je je ervaring met Gradus?
“Mijn ervaringen met Gradus zijn heel prettig. Ze hebben een kantoorvilla in Amersfoort met een grote zolder. Daar werk ik nu sowieso één dag per week. Het is daar vaak de zoete inval, waardoor er een goede sfeer hangt. Ik heb ook heel veel gehad aan mijn coachingsgesprekken met Hans. Hij is er heel goed in om het beste in iemand naar boven te halen.”

Alle workshops hadden de kwaliteit dat ze je uit je comfortzone haalden

Wat zijn je ervaringen met de workshops, die je gevolgd hebt?
“Alle workshops hadden de kwaliteit dat ze je uit je comfortzone haalden en je dwongen om na te denken. Dat gold voor de workshop kleuradvies, maar ook voor de workshop stemgebruik. En bij de cursus ‘grenzen stellen’ kreeg ik bijvoorbeeld kleine oefeningen mee om op verschillende manieren ‘nee’ te zeggen. Het helpt goed om grenzen te stellen en te handhaven als je bewust bent van hoe dit goed of fout kan gaan. Het was heel goed voor mij om daar eens over na te denken en op die manier uit m’n comfortzone te stappen.”

Wat voor werk doe je nu?
“Ik kwam via LinkedIn een vacature tegen voor een startup vanuit de afdeling sociologie van de Universiteit van Amsterdam. Die vacature intrigeerde me, want het ging precies over het vraagstuk waar ik mij als wethouder mee bezighield: hoe geef je bewonersparticipatie goed vorm? Ik ben zelf ook socioloog en spreek zowel de taal van de wetenschap als van beleid. Ik was hier dan ook direct enthousiast over. Het is een onderwerp dat vraagt om innovatie en de UvA heeft daar een tool voor ontwikkeld. Als directeur van Panel BV ben ik nu bezig met het verder ontwikkelen van het product, fondsen werven en een stukje marketing. Vanuit Gradus ben ik hier nu gedetacheerd.”

Wat fijn dat je iets hebt gevonden dat zo goed bij je past. Wat is – naast je nieuwe baan – het belangrijkste dat het traject bij Gradus je heeft opgeleverd?
“Het belangrijkste dat ik heb geleerd is dat het heel nuttig kan zijn om af en toe eens een stapje terug te doen en wat loopbaancoachingsgesprekken te voeren. Het is heel goed om er af en toe bij stil te staan wat je eigenlijk waard bent, waar je interesses liggen en of dat wat je op dat moment doet nog bij je past. Al is het maar om voor jezelf de boel op een rijtje te zetten.”

Niet met als doel om te stoppen als wethouder, maar gewoon om te kijken welke ontwikkeling je tijdens het wethouderschap hebt doorgemaakt

Wat zou je mee willen geven aan anderen, die een APPA-traject overwegen?
“Ik zou zeker in het laatste jaar van je wethouderschap alvast starten met een pre-APPA traject. Niet met als doel om te stoppen als wethouder, maar gewoon om te kijken welke ontwikkeling je tijdens het wethouderschap hebt doorgemaakt. Anders loop je het risico om in een gat te vallen. Je politieke carrière kan namelijk snel voorbij zijn, of er nu wel of geen verkiezingen zijn. Vaak hebben gemeenten raamcontracten met partijen waar je dan als oud-wethouder terecht kunt, maar het is goed om te weten dat de keus aan jou is. Je kunt zelf bepalen met welke partij je in zee gaat. En pre-APPA of APPA-begeleiding kan heel veel helderheid verschaffen.”

Recommended Posts