40.000 brieven

 In Columns

40.ooo brieven

40.000 brieven, zegt Barack Obama gehad te hebben. Elke dag. In de acht jaar dat hij president was, schreven mensen over de hele wereld hem.

Eén van de aardigste momenten in zijn verhaal is als hij vertelt over zijn werkdag tijdens zijn presidentschap. Dus de gewone dag op kantoor in the White house. Op tijd beginnen, vergaderen in allerlei vormen en aan het einde van de middag eten met het gezin. Voorlezen bij het naar bed gaan aan de dochters. Daarna begon hij aan z’n huiswerk: 3-4 uur per avond. De praktijk is vast niet zo stabiel als deze beschrijving suggereert, maar je hebt het plaatje.

Om zichzelf goed te houden en niet geïsoleerd te raken

Dit verhaal was het begin van het antwoord op de vraag hoe hij zichzelf goed hield. Hoe hij enigszins normaal kon blijven, met beide benen op de grond. Het vervolg van het verhaal ging over de brieven. 40.000 Gemiddeld per dag. Van mensen over de hele wereld. Mensen die hun mening wilden geven, zorgen uitten, vast ook veel schelden en kritiek. Obama haalde er dagelijks random tien brieven uit om te lezen voor het afsluiten van de dag. Op die manier bleef hij zichzelf voeden met informatie uit het leven van gewone mensen, uit America en de rest van de wereld. Niet om iets direct voor de briefschrijver op te lossen, maar om zichzelf goed te houden, niet te geïsoleerd te raken of zicht te verliezen op de dagelijkse realiteit. Ik vind het een ontnuchterd simpel en doeltreffend plaatje.

Hoe hou je jezelf goed? Wat kun je doen wat past bij je werkleven en je leefritme? Obama doet dat met brieven en een ongetwijfeld imposante staf om hem heen.  Wij doen dat door onze podcastserie Hartwerk, met echte verhalen van mensen over hun loopbanen, de keuzes en moeilijkheden die zich voor hebben gedaan en hun ambities. Te beluisteren op alle grote platforms.

Daar gaat het om: jezelf steeds ’n beetje beter maken

Als jij zelf dan af en toe een goed boek leest en relevante sites volgt, zul je merken dat je met plezier steeds beter wordt. En daar gaat het om. Jezelf steeds ’n beetje beter maken.

Hans van Westen

Recent Posts