
Podcastserie Hartwerk
Werk waar je blij van wordt, waar je energie van krijgt en voldoening uit haalt. Werk dat betekenis geeft. Allemaal ingrediënten die in belangrijke mate bijdragen aan je gezondheid, in alle opzichten. Daar gaat Hartwerk over! We praten met mensen die in hun werk zaken hebben meegemaakt. Dingen die goed voor hen zijn geweest en dingen die misgingen. Hier hoor je mooie werkverhalen. Professionals geven deskundige toelichting. Wil jij ook duurzaam en gezond werken? Schuif dan aan!
Hartwerk is een podcastserie van GradusGroep in samenwerking met Vista Nova. De aflevering zijn tevens te beluisteren via Deezer, Apple Podcasts en Google Podcasts.
#01 | Professionele dilemma’s voor P&O en loopbaancoaches bij hun betekenis en bijdrage In deze aflevering spreekt Hans van Westen met Han Nichting en Frank van der Mijn. Frank is kerndocent en supervisor bij Vista Nova en werkt als zelfstandig coach. Han is momenteel COO bij Floreac en vervulde in het verleden vele P&O directiefuncties. Het gaat in dit gesprek over de rol van de organisatie in loopbaanbegeleiding. Het gaat over amplificerende inzet van loopbaancoaching naast individueel preventief of curatief. Maar ook over schaarste van personeel en wat daar structureel aan te doen. En het gaat over hoe organisaties het werken met loopbaancoaching meer kunnen gebruiken voor groei, stabiliteit en strategische lenigheid.
#2 Competenties, thema’s en ervaringen samenbrengen op zoek naar een nieuwe baan In deze aflevering spreekt Hans van Westen met Jeroen Ooijevaar. Jeroen is socioloog en werkte bij het CBS voordat hij in 2018 gevraagd werd wethouder te worden in Schiedam. Jeroen is nu wethouder af en vertelt hoe hij met zijn kennis en ervaring, maar ook thema’s die hij belangrijk vindt en zijn competenties, CEO werd van een startup die een platform ontwikkelde om participatieprocessen breed te ondersteunen.
#3 De rol van de werkgever bij de ontwikkeling van medewerkers Deborah Heere stopte op haar 14e met school en vertrok naar Kreta. Op haar 18e kwam zij terug naar Nederland. Zonder diploma’s. Wat haar – bij het opstellen van haar cv – altijd een gevoel van schaamte gaf. Bij de Omgevingsdienst Gooi en Vechtstreek (OFGV) werd zij aangenomen als officemanager. Haar werkgever zorgde ervoor dat ze diploma’s ging halen. En nu werkt ze er als HRM adviseur.
#4 Gelukkig zijn in je werk is heel belangrijk Leon Peek is een echte petrol head, zoals hij het zelf zegt. Hij werkte met veel plezier bij Mazda, maar wilde op enig moment iets anders. Hij werd verkoper bij BMW. Al snel merkte hij dat hij niet zichzelf kon zijn en niet gelukkig was in zijn werk. Uiteindelijk is hij wederom bij een Mazda-dealerbedrijf gaan werken. Een familiebedrijf dit keer. De perfect fit.
#5 De reis van communicatieadviseur naar loopbaancoach Yvette Brinkman – mobiliteitsadviseur bij de gemeente Haarlemmermeer – vertelt in deze aflevering over haar loopbaanpad. Ze bedacht ooit winkelconcepten. Ze merkte dat de voldoening die ze eruit haalde uiteindelijk ontbrak, waarna ze zich omschoolde tot loopbaancoach. En ze vertelt over de rode draad tussen haar nieuwe rol en haar oude werk.
#6 Van jongs af aan de passie om mensen te helpen Sophie van der Leden is 21 jaar en studeert Social Work; een opleiding tot maatschappelijk werker. Tevens is zij woonbegeleider beschermd wonen bij Kwintes. Na haar stage wilde Kwintes graag dat Sophie bleef. In haar baan kan Sophie meteen dat wat ze op school leert in de praktijk brengen. Het versterkt elkaar.
#7 Je hebt je droombaan, maar hoe lang is dat nog vol te houden? José Kamminga heeft al 16 jaar haar droombaan. Ze is alt in het Groot Omroepkoor. Haar stem is haar instrument. Een stem die in goede conditie moet blijven. Maar hoe lang kan dat? Ze werkt inmiddels ook als loopbaancoach in de culturele sector.
#8 Soms moet je de bodem raken om te weten waar je lessen liggen Marnix Ruiter was manager bij een gemeente. Na wat personele veranderingen liep het niet soepel meer. Zijn werk werd ploeteren. Hij merkte hoe belangrijk waardering is en wat het gebrek daaraan met je doet. Na een arbeidsmobiliteitstraject is hij geswitched. Een andere rol en een andere sector: het onderwijs. Marnix gunt iedereen een loopbaanbegeleidingstraject.
#9 Long covid. Wat betekent dit voor je en hoe herstel je Mendela Companjen werkte in de retail. Ze was ambitieus. In de zomer van 2020 kreeg ze corona. Ze was niet eens heel erg ziek. Maar het ging daarna niet goed. Ze herkende zichzelf niet meer. In november werd long cvid vastgesteld. En een lange weg naar herstel volgde. Inmiddels werkt ze weer en is ze op zoek naar een nieuwe baan.
#10 Werken in het onderwijs. Een mooi vak
Arjan Bakhuis studeerde in 2002 af aan de PABO. Sindsdien heeft hij voor de klas gestaan en is hij schoolleider geweest. Momenteel is hij onderwijsadviseur. Arjan vertelt over zijn loopbaan en wat hij zo geweldig vindt aan het onderwijs en zijn bijdrage aan de ontwikkeling ervan.