Ik was communicatieadviseur bij een gemeente. De gemeente ging samenwerken met de buurgemeente, maar het was meer een verstandshuwelijk dan dat het om liefde ging. De besturen wilden zelfstandig blijven. Mijn afdeling ging samen met die van de andere gemeente, maar de culturen verschilden als dag en nacht. De samenwerking verliep bovendien erg moeizaam doordat de besturen de nadruk bleven leggen op zelfstandigheid. Het was voor mijn afdeling bijna onmogelijk om twee heren te dienen. Ik merkte dat ik het plezier in mijn werk verloor.

Ik sprak met mijzelf af om uit te kijken naar een andere baan, want het werk kostte me te veel energie. Toen werd mijn vrouw plotseling ernstig ziek als gevolg van een hersenbloeding. Dat was een hele heftige periode. Gelukkig is ze inmiddels volledig hersteld en heeft ze er geen permanente schade aan overgehouden. Maar ze moest wel langdurig revalideren. Ik zorgde voor de kinderen en was mantelzorger voor mijn moeder. Daarom nam ik 50% zorgverlof op, want het werd me allemaal teveel. Dat deed ik een half jaar. Met mijn vrouw ging het beter en zij begon juist weer aan werken te denken. Op dat moment kreeg ik een burn-out en zat ik een half jaar thuis. Ik ging in gesprek met mijn werkgever en gaf aan dat ik niet meer op de juiste plek zat. Ik kreeg de ruimte om te kijken welke mogelijkheden er waren. De personeelsadviseur adviseerde me om zelf op zoek te gaan naar een organisatie die me daarbij kon helpen. Ik ben blij dat ik dat advies heb opgevolgd want zo hield ik zelf de regie. Ik had toen een gesprek met Gradus en dat voelde meteen goed. Ik kreeg het idee dat het om mij ging en ze me echt verder wilden helpen. Met Gradus heb ik een voorstel gemaakt waarbij Gradus mijn dienstverband overnam en mij naar ander werk zou begeleiden en daarmee ging mijn werkgever akkoord.

De mensen die bij Gradus werken zijn heel zorgzaam

De twijfel sloeg wel toe, want ik was bang geen baan meer te kunnen vinden. Ik gaf mijn zekerheden op. Ontzettend spannend en ik zag op tegen het solliciteren. Ik overwoog destijds een ander vakgebied in te gaan. Gradus adviseerde me eerst een maand tot rust te komen om de turbulente periode achter me te kunnen laten. Dat deed me zo goed! Inmiddels was ik wat verder in mijn herstel en kreeg ik trainingen aangeboden zoals: ‘Presentatie & kleding’ waarbij ik een moodboard moest maken, iets wat ik nog nooit had gedaan. Daar hield ik veel zelfkennis aan over. Ook kreeg ik trainingen waarin ik leerde hoe ik een goede sollicitatiebrief en cv kon schrijven. Mensen verwachten dat je als communicatieadviseur ook goed kunt solliciteren. Maar communiceren voor organisaties is toch heel iets anders dan jezelf “verkopen”.

Mensen verwachten dat je als communicatieadviseur ook goed kunt solliciteren. Maar communiceren voor organisaties is toch heel iets anders dan jezelf ‘verkopen

Bij mijn tweede sollicitatie werd ik al aangenomen. Ik twijfelde of het niet te vroeg voor me was, maar probeerde het. Ik begon op detacheringsbasis vanuit Gradus en speelde volledig open kaart met de werkgever over mijn burn-out. Dat waardeerden ze enorm! Ik werk nu weer als communicatieadviseur, alleen in een iets rustigere omgeving. Sinds 1 januari ben ik met veel plezier in vaste dienst bij mijn huidige werkgever.