Patrick was wethouder bij een grote gemeente. Toen zijn wethouderschap tot een eind kwam, kwam hij terecht in de APPA-regeling. Patrick wilde liever niet starten met een ‘standaard’ traject, maar was op zoek naar maatwerk. Dat vond hij bij Gradus. Patrick: “Je krijgt bij Gradus de ruimte om weer te ontdekken wie jij als mens bent en wat je ervoor nodig hebt om de volgende stap te zetten. Dat is een hele fijne aanpak.”

Patrick, hoe ben jij bij Gradus terecht gekomen?

“Ik was van 2014 tot en met 2018 wethouder in Breda. Na de verkiezingen kwam ik niet meer terug als wethouder. En dan kom je in de APPA-regeling terecht. Via via kreeg ik de tip dat Hans van Westen, directeur van Gradus, een hele fijne coach is. Ik heb toen een kennismakingsgesprek gehad en het voelde voor mij gelijk goed. Wat ik belangrijk vond is dat Gradus maatwerk kon leveren op de persoon en geen ‘standaard’ trajecten aanbood.”

Hoe zag het APPA-traject er voor jou uit?

“Het traject was in fases ingedeeld. Eerst kreeg ik de tijd om even tot rust te komen. Als wethouder word je veel geleefd en heb je een bepaalde rol. Nu kon ik weer even ontdekken wie ik als mens was in plaats van als wethouder. Dan ga je ook analyseren wat je zou willen en welke ambities je hebt. En wat heb je dan nodig om te komen waar je wilt zijn? In mijn geval waren dat veel cursussen op het gebied van leiderschap. En ik overwoog om voor mijzelf te beginnen als adviseur. Op die twee lijnen heb ik vooral ingezet. Ik heb zelfs een stevige leiderschapscursus mogen volgen toen bleek dat dit mijn kansen op de arbeidsmarkt zou vergroten.”

Je wordt altijd warm ontvangen en dat zorgt ervoor dat je je thuis voelt. Dat maakt ook dat je je niet alleen voelt staan in je re-integratie

Hoe omschrijf je je ervaring met Gradus?

“Heel positief. Vooral de op de mens gerichte begeleiding en ondersteuning vond ik heel prettig. Er werd niet gewerkt vanuit bestaande modellen en logische stappen, maar ook goed gekeken naar in welke fase van je leven je zit. En wat je dan nodig hebt om een volgende stap te zetten. Het was heel persoonlijk.

Wat ik ook mooi vind aan Gradus is de open-deurmentaliteit. Je kunt er altijd binnenlopen en mee lunchen met mensen die ook in een traject zitten. Je wordt altijd warm ontvangen en dat zorgt ervoor dat je je thuis voelt. Dat maakt ook dat je je niet alleen voelt staan in je re-integratie.”

Wat zijn je ervaringen met de workshops, die je gevolgd hebt?

“Ik mocht dus een leiderschapscursus volgen. Dat was een hele mooie aanvulling op alles wat ik als wethouder en in eerdere banen had geleerd over leiderschap. En wat ik mooi vind, is dat Hans mij deze kans gaf en niet schuwt om grote stappen te zetten als dat is wat bij je past. Daarnaast heb ik meegedaan aan een onderzoek vanuit het ministerie van Binnenlandse Zaken over waarom het voor wethouders lastig is om na je wethouderschap een nieuwe baan te vinden. Dat was ook erg interessant om aan deel te nemen. Er is immers geen opleiding tot wethouder. Wat je kunt na vier jaar wethouderschap is erg ongedefinieerd. Door te kijken naar bewezen resultaten uit het recente verleden, werden competenties inzichtelijk gemaakt. Zo kon ik gerichter reageren bij sollicitaties en acquisitiegesprekken”

Wat zijn je belangrijkste learnings? Wat heeft het traject bij Gradus je opgeleverd?

“Doordat er zoveel aandacht was voor wie je als mens bent, werd ik weer even teruggeworpen op mijzelf. Ik zat al 12 jaar in de politiek in een ratrace en werd geleefd door de media en de mensen om mij heen. Je wordt een soort publiek eigendom en verliest een stukje van jezelf. Het was dus heel goed om weer even op mijzelf te focussen. Wie ben je als mens? En als leider? En wat was het ook alweer waarvoor je ‘s ochtends je bed uit kwam en enthousiast van werd? Gaandeweg kwamen mijn drijfveren weer naar boven. Dat is een hele mooie zoektocht geweest.”

Als je een traject volgt dat maatwerk is en op jouw persoonlijkheid is aangepast, dan is het een enorme meerwaarde voor jezelf

Wat voor werk doe je nu?

“Ik ben nu opgavemanager duurzame ontwikkeling bij Platform31. Dat is een kennis- en netwerkorganisatie. Een hele mooie plek, waar ik gemeenten en overheden mag inspireren en uitdagen op het gebied van duurzaamheid. Het bevalt me heel goed. Als wethouder sta je in spotlights. Hier ben ik ook dienstbaar, maar iets meer achter de schermen.”

Wat zou je mee willen geven aan anderen, die een APPA-traject overwegen?

“Als je een traject volgt dat maatwerk is en op jouw persoonlijkheid is aangepast, dan is het een enorme meerwaarde voor jezelf. Je wordt er een rijker mens van. Het draait om meer dan alleen de baan vinden. Je moet die baan ook goed kunnen doen en kunnen behouden. Een traject bij Gradus kom je sterker uit. Het was een fijn en uiteindelijk succesvol proces.”