Rekenkamers Ontrafeld

 In Columns

College Rekenkamers Ontrafeld

Hun functie, relevantie en jouw mogelijke rol daarin

Wil je meer weten over de Rekenkamers, hun functie en hun impact op het bestuurlijke landschap van Nederland? Dan is het college Rekenkamers Ontrafeld interessant voor je!

We nodigen je uit om dinsdag 14 november van 16-18 uur aan te sluiten bij dit college in samenwerking met  de Nederlandse Vereniging van Rekenkamers en Rekencommissies (NVRR). 

Elke gemeente, provincie en waterschap heeft een Rekenkamer. Ze onderzoeken de doelmatigheid, doeltreffendheid en rechtmatigheid van het gevoerde bestuur. Ze doen onafhankelijk onderzoek en ondersteunen gemeenteraden en provinciale staten door kennis te delen en beleid te evalueren. Onderzoeken resulteren vaak in rapporten met conclusies en aanbevelingen voor verdere verbetering.

In dit college duiken we in de wereld van de Rekenkamers. We bespreken het normenkader en onderzoeksvaardigheid en verkennen de ins en outs van onderzoek: doe je het zelf of besteed je het uit?

We staan stil bij de cruciale rol van Rekenkamers. Waarom zijn ze zo essentieel in ons bestuurlijk landschap? Daarbij kijken we ook naar de verschillende rollen binnen Rekenkamers en krijg je waardevolle tips voor het kiezen van sterke onderzoeksonderwerpen. Ook bespreken we het wettelijk kader waarbinnen Rekenkamers opereren en gaan we in op de vraag: voldoet dit kader aan zijn doel? Ook het belang van ex post en ex ante onderzoek komt aan bod, waarbij we benadrukken hoe deze twee benaderingen bijdragen aan een effectieve en transparante bestuurlijke controle.

We informeren en inspireren je graag over dit boeiende onderwerp. En er is ruim de gelegenheid om vragen te stellen; ook als je online deelneemt. Deelname aan dit college is gratis.

Het college wordt gehost door Hans van Westen, directeur Gradus. De presentatie is in handen van Lies van Aalst, directeur NVRR en Etienne Lemmens, secretaris NVRR. 

Locatie: Gradus, Stadsring 105-107, Amersfoort.
Het college is tevens online te volgen. Schikt 14 november je niet, geef dan je mailadres door en we sturen je een link om het college later terug te kijken.

Wil je live of online aanwezig zijn? Meld je dan aan via info@gradusgroep.nl of bel 033 303 87 00 

Veel rekenkamers zijn op zoek naar nieuwe leden vanwege een wetswijziging. Iets voor jou? 

Recent Posts