APPA en pré-APPA

Vooruitzien regeert. Bent u politiek ambtsdrager, dan weet u niet zeker of u na verkiezingen door kunt. Of misschien wilt u wel niet verder als bestuurder. Dan is het goed om tijdig uw werktoekomst tegen het licht te houden.

Wanneer verkiezingen aanstaande zijn, kunnen er veel vragen op u afkomen. Hoe ziet mijn toekomst eruit? Word ik opnieuw politiek bestuurder, of is het tijd voor iets anders? Waar liggen mijn kansen? Terechte vragen waarbij Gradus u kan begeleiden.

Allereerst speciale aandacht voor de Fabula Nova; een leergang over persoonlijk leiderschap en complexiteit van en dilemma’s in de huidige samenleving. Fabula Nova is interactief, prikkelend, reflecterend en met ruimte voor inhoudelijke discussie. De leergang daagt je uit te werken aan je persoonlijke richtinggevende verhaal, dat je helpt stappen te zetten in het vormgeven van jouw rol in de toekomst. Meer informatie

APPA

Wij vinden het de kunst te benoemen wat het ambt u heeft gebracht in combinatie met uw achtergrond. Dat is van groot belang om niet de markt in te gaan als ‘ex-bestuurder’, maar als een persoon met specifieke kwaliteiten die – mits goed begrepen en ingezet – van grote waarde kunnen zijn voor nieuwe werkgevers. In onze visie is de arbeidsmarkt er een waar de kandidaat twee dingen heel goed moet begrijpen. Ten eerste waar hij/zij overtuigend het verschil mee kan maken en ten tweede hoe dat voor een werkgever zo overtuigend aansluit op wat nodig is, dat er een succesvolle match zal zijn. Daarvoor moet een voormalig politiek ambtsdrager best wat dingen afleren, ontwikkelen of herdefiniëren voor zichzelf. Dat gebeurt allemaal tijdens de APPA-begeleiding. Als die stappen gezet zijn, weet u vooral zelf heel goed wat u zoekt, omdat u ook heel goed weet wat u te bieden hebt. En dat is heel veel meer dan de titel en statuur van uw vorige werk als bestuurder.

Hoe werkt APPA bij ons?

Stadsring 105, AmersfoortIn een aantal fasen werken we naar een nieuwe, duurzame positie op de arbeidsmarkt. We beschikken over veel ervaring in het begeleiden van bestuurders en wethouders. Maar we zijn geen groot bureau. We permitteren ons maatwerk. Dat levert het beste resultaat op. We vertellen u in een persoonlijk gesprek graag alles over hoe we werken en horen dan ook graag over uw situatie. 

Met onderstaande highlights lichten we alvast een tip van de sluier op over onze werkwijze:

  • We kijken natuurlijk naar uw CV tot op heden, maar we gaan ook een zorgvuldige meting doen. Een meting is geen test. We kijken naar waar u energie van krijgt en waarvan zeker niet. Welke competenties sterk zijn ontwikkeld en wat uw valkuilen zijn. Welke rol u het beste past en welke werkcontext u goed tot uw recht laat komen. We kijken naar uw kwaliteiten en maken deze zichtbaar in een doelprofiel. Met dat doelprofiel kunt u scherp de mogelijkheden op de arbeidsmarkt selecteren.
  • Een wethouder/ bestuurder maakt je veel mee. Uw kijk op de maatschappij – misschien zelfs wel uw kijk op mensen – heeft zich ontwikkeld en is vermoedelijk veranderd. Wat betekenen deze ervaring en de verkregen inzichten voor uw leiderschap in het licht van de samenleving van morgen?  Om die vraag te beantwoorden bieden wij een buitengewoon interessante collegereeks. Onder leiding van een inspirerende gespreksleider gaat u samen met andere voormalig bestuurders in gesprek over onder andere welke nieuwe perspectieven de confrontatie van uw ervaring, de filosofie en maatschappijwetenschap u bieden. U wordt uitgedaagd om vanuit diverse perspectieven het zicht op uw ervaring te verdiepen.
  • Het resultaat is een diepgaande verwerking van de inzichten die u als bestuurder hebt ontwikkeld. Daarmee krijgt uw ervaring een nieuwe vorm die stevig materiaal oplevert voor nieuwe rollen als bijvoorbeeld bestuurder, toezichthouder, manager, adviseur of ondernemer. 
  • Soms kan een tussenstap een goede opstap zijn. Bijvoorbeeld door een interim opdracht of een onderzoeksproject. We gebruiken dergelijke mogelijkheden graag voor onze kandidaten als zij zich willen bekwamen in een nieuwe richting of bijvoorbeeld om ervaring te actualiseren. Door één of enkele opdrachten te doen, vernieuwt u uw cv en is de wethoudersfunctie niet meer de laatste rol waarin u actief bent geweest. Dit is ook voordelig voor uw oude gemeente; de opbrengst bespaart hen APPA-kosten.

 

Pre-APPA / wie vooruitkijkt is voorbereid

Sinds enkele jaren bestaat de mogelijkheid om al tijdens uw ambtsperiode vooruit te kijken naar wat u daarna kunt en wilt doen. Dat heet pre-APPA. Het is niet alleen strategisch slim hiervan gebruik te maken, maar vaak ook erg waardevol. Zelfs wanneer u hoopt en verwacht na de verkiezingen door te kunnen gaan als bestuurder/ wethouder. Aangezien dit afhankelijk is van vele factoren, die u deels niet in de hand heeft. En gaat u door, dan durven we de stelling aan dat u van een pre-APPA traject ook een beter wethouder wordt in de volgende collegeperiode. 

In een pre-APPA traject van Gradus doen we een zorgvuldige meting van uw professionele energiehuishouding, uw talenten (bekend en verborgen) en uw valkuilen. We kijken nadrukkelijk naar welke kwaliteiten u tijdens uw bestuursperiode heeft ontwikkeld. Met die informatie gaan we in gesprek over wat u daarmee wilt betekenen en hoe u daarmee in de arbeidsmarkt staat. Al met al een waardevol proces van diverse gesprekken die we maximaal inpassen in uw agenda. De kosten van pre-APPA zijn voor uw gemeente. U beslist echter zelf of u een dergelijk traject wilt aangaan. Voor meer informatie kunnen we altijd even bellen. 

Onze senior APPA-adviseurs

Bij Gradus werken meerdere senior adviseurssenior -adviseurs met kennis van loopbaan, APPA en de arbeidsmarkt. U kunt rechtstreeks met één van hen contact opnemen voor verdere oriëntatie.

Lucienne ter Veen

Lucienne ter VeenHet zijn de keuzes die veel meer laten zien wie we werkelijk zijn; veel meer dan onze kennis en vaardigheden. Wanneer het tijd is voor verandering – om wat voor reden dan ook – is het goed om hierbij stil te staan. Er zijn altijd meerdere perspectieven, het is de kunst ze te zien! Hoe wilt u uw toekomst vormgeven? Waar en hoe komt u het beste tot uw recht? En wat is uw richtinggevend verhaal?

Als loopbaancoach begeleid ik mensen hier graag bij, van medewerkers tot directeur of bestuurder. Al ruim 20 jaar werk ik binnen het vakgebied van HRM van non-profit-organisaties; 10 jaar ook als loopbaancoach. Ik ben NOLOC gecertificeerd. lucienneterveen@gradusgroep.nl

Hans van Westen

Hans van WestenHet is van het grootste belang als kandidaat om als kandidaat ook zelf te kunnen selecteren waar uw kwaliteit het beste tot zijn recht komt. Dat vraagt zelfkennis, en een heel scherp beeld van wat u wilt en kunt betekenen. Ik kom uit het bedrijfsleven. Ben groot geworden bij Ahold, Interpay (Equens) en Yacht. Sinds een aantal jaren ben ik directeur van Gradus. Mijn achtergrond helpt me in mijn werk voor mensen die van betekenis willen zijn. hansvanwesten@gradusgroep.nl

Ton Roerig

Ton RoerigAls wethouder bent u maatschappelijk betrokken bezig. Veel wethouders willen na hun terugtreden ook weer graag maatschappelijk relevant werk gaan doen. Maar waar, in welke sector en in welke rol? Belangrijke vragen om uw persoonlijke antwoorden op te geven. Dat vraagt om een proces waarin ú centraal staat. Dat is voor mij halverwege 2019 de reden geweest om over te stappen van de Wethoudersvereniging naar Gradus. Een bureau waar de individuele benadering voorop staat. Graag vertel ik u meer over mijn ervaringen en zet ik mijn grote publieke netwerk voor u in. tonroerig@gradusgroep.nl

Gradus / Stuurt en verandert.

Wij helpen u graag

 

Download hier de APPA en pré-APPA folder

U kunt ons bereiken op
033 303 87 00

Een terugbelverzoek achter laten? Vul onderstaand formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Terugbelverzoek