Wordt het wat met coach De Boer?

 In Columns

Column week 23 | 2021

 

Wordt het wat met coach De Boer?

Als je coach bent help je de ander groeien. Ontwikkelen of oplossen, helder krijgen, beter worden, dat soort dingen. Eigenlijk een individueel leertraject. De coachee groeit daardoor. Dat is fijn om te zien gebeuren en fijn om mee te maken.

Ik dacht eraan toen ik vorige week Frank de Boer actief zag tijdens een training. De voetballers van Oranje deden een Rondo. Stel je dit voor; Frank in het midden. Hij moest proberen de bal af te pakken terwijl ’n stuk of zes Internationals elkaar de bal toespeelden op een manier die dat juist probeerde te verhinderen. Frank was heel fanatiek, wilde echt winnen. Een journalist zag dat hem de bal door de benen werd gespeeld. Een vernedering. Na afloop ontkende Frank het gebeurde. Hij meende oprecht dat hij gewonnen had en straalde uit dat dit ook de bedoeling was. Hij was in het interview net zo fanatiek dan tijdens het spelletje.

Coaching is nooit ter eer en glorie van de coach. De oogst is altijd voor de coachee

Wat moet je daar nou mee als coachee, als voetballer dus? Je coach wil beter zijn dan jij, wil je verslaan, ontkent zijn verlies. Misschien wilde de coach alleen maar jou leren fanatiek te zijn. Maar daar maak je je coachees niet sterker mee. Frank is een coach die zelf graag de rol van coachee speelt. Hij kan dat allang niet meer, maar als hij de kans heeft, wil hij nog wel even proberen te laten zien wie de beste is. En ontkennen als hij dat niet meer is.

Het was een sneue scene. Ik vroeg me af wat die voetballers daarvan moesten denken. Ik denk dat ze hem heus wel waarderen in zijn rol. Je hoort het ze zeggen; de coach beslist. Maar dat is waardering vanwege de positie. Het lijkt me zeer de vraag of je er als voetballer beter van wordt en of er iets gaat groeien als respect, uitdaging of het gevoel van een Secure Base.

Een coach is de meester, de coachee is de leerling. Dat zijn de plaatsen. Coaching is nooit ter eer en glorie van de coach. De oogst is altijd voor de coachee. In het coachingsresultaat, maar ook in de oefening.

Hans van Westen

Recent Posts