Ze noemden Trump Pele

 In Columns

Column week 3 | 2021

 

Ze noemden Trump Pele

Voor wie het niet gelezen heeft in de krant: Trump was recordhouder vals spelen met golf. Iedereen op de golfbaan wist het, maar niemand met wie hij speelde, durfde er iets van te zeggen.

Ik ben geen golfer, maar ik kan me er iets bij voorstellen hoe dat dan werkt: de bal iets gunstiger leggen, verkeerd punten tellen en liegen over de prijzen die je hebt gewonnen. Er was geen waarheid, alleen fantasie, leugens en een zwijgende hofhouding. Jarenlang. Bijna vertederd noemden ze Trump Pele. Het hele verhaal lees je op de website van de Volkskrant.

Wiebes verbaasde zich over de politieke cultuur van gespin en dat alles maar gedaan wordt voor de beeldvorming. Waarschijnlijk was hij blij dat hij daar vanaf was. Vermorzeld misschien ook wel tussen waarheid, technocratie en weerbarstige kiezersbeeldvorming.

Drie mensen met uitzonderlijke en lange loopbanen, die vastlopen

Ook Asscher was het helemaal zat. Al die jonge journalisten, die je de maat nemen zonder interesse in het hele verhaal, zonder perspectief en die alleen rellerig en opgewonden zijn. Een partij, die je ongegeneerd veroordeeld. Live op TV.

Drie mensen met uitzonderlijke en lange loopbanen, die vastlopen. Heel veel door eigen toedoen. Maar het zijn ook uitzonderlijke talenten, die verloren zijn om te doen wat goed is voor volk en vaderland.

Het kan somber stemmen. En het maakt ons ook duidelijk hoe lastig het is om groot te worden en je potentieel ten volle en duurzaam in te zetten voor wat je te doen hebt. Oprecht en eerlijk, betekenisvol en genoegen schenkend.

Bij Gradus helpen we mensen aan goeie loopbaanstappen. We helpen te leven en te werken vanuit passie en talent. En dan weten we dat je coachees eigenlijk allemaal het goede willen, daaraan willen bijdragen en iets willen betekenen. Hoe meer je dat kunt versterken, hoe beter. Mensen helpen om zichzelf te leren kennen, te ontwikkelen en goed voor zichzelf te zorgen. En daarmee van betekenis te zijn. Dat vraagt waarheid, diepgang en eerlijkheid. Ook als dat ongemakkelijk, zwaar of veel werk is. Een hele goede loopbaancoach biedt dat aan. En als zij dat ook hadden gehad, dan had Trump zijn stoornis niet verder ontwikkeld op de golfbaan, Wiebes waarschijnlijk nooit voor politiek gekozen en Asscher beter geluisterd naar andere ambtenaren.

Waarheid, diepgang en eerlijkheid. Daar gaat talent van groeien, in de juiste richting.

Hans van Westen

Recent Posts