Goede voornemens waarmaken moet je leren

 In Columns

Column week 4 | 2022

 

Goede voornemens waarmaken moet je leren

 

Het schijnt zo te zijn dat 80% van de mensen elk nieuwe jaar een goed voornemen maakt. Sommigen zelfs meerdere. Het schijnt ook zo te zijn dat na een week ongeveer 25% van de goede voornemens al is gesneuveld. En uiteindelijk is nog geen 10% succesvol in zijn of haar goede voornemen.

Het is dus best lastig waar te maken wat je jezelf voorneemt. Als dat ook voor jou geldt; je bent in het goede gezelschap van de meerderheid van de mensen.

Een goed voornemen niet realiseren is echter niet zo goed voor je. Niet alleen haal je jouw verkozen doelstelling niet – zoals afvallen, minder drinken, meer ontspanning, meer sporten – ook voel je jezelf minder goed over wat je kunt. Een goed voornemen opgeven is niet sterk. Je denkt dan slechter over jezelf.

Als het de eerste keer misgaat, zou je moeten analyseren wat er mis is gegaan, daarvan leren en nog een keer beginnen

Ik denk dat je het niet bij één voornemen moet laten. Als het de eerste keer misgaat – je een terugval hebt – zou je moeten analyseren wat er mis is gegaan, daarvan leren en nog een keer beginnen. Als je deze nieuwe poging ook niet succesvol kunt afronden, begin je nog een keer. En nog ’n keer. Net zolang tot je geleerd hebt hoe jij kunt stoppen, veranderen of liever kunt zijn voor jezelf, om maar wat voorbeelden te noemen.

Nu we dit inzicht gedeeld hebben, ga ik je nog een goed voornemen voorstellen: investeer in jezelf. Leer. Ontwikkel. Groei. Precies hetzelfde als hoe je een goed voornemen waarmaakt: beslissen, plannen en doen.

We zien je graag. Om je te helpen bij het realiseren van jouw voornemen: een goed loopbaanjaar, om te beginnen voor jezelf.

Blijf gezond.

Hans van Westen

Recent Posts