Hugo heeft bijna zijn hele carrière in diverse rollen voor verschillende gemeenten gewerkt, met name in het sociaal domein: van beleidsmedewerker tot projectleider tot teamcoördinator. In zijn loopbaan veranderde Hugo ongeveer elke 5 jaar van plek, vaak omdat hij het dan weer tijd vond voor iets nieuws. Datzelfde gevoel had hij bij zijn laatste werkgever, de gemeente Aalten. Toen hij de mogelijkheid kreeg om bij Gradus te werken, greep hij die kans met beide handen aan.

Hugo, wat was de aanleiding dat je bij Gradus terecht bent gekomen?

“Ik merkte dat ik bij de gemeente Aalten niet meer helemaal op mijn plek zat. Ik had een lastige tijd achter de rug bij de gemeente, mede door corona. En dat was ook een van de redenen dat ik iets anders wilde. En mijn manager steunde mij in dat besluit. Via mijn oude werkgever ben ik uiteindelijk in contact gekomen met Gradus.”

Je hebt een arbeidsmobiliteitstraject gevolgd bij Gradus. Hoe zag dit traject er voor jou uit?

“Gradus had een hele bijzondere regeling voor mij. Zij hebben met mijn oude werkgever afspraken gemaakt om mijn contract over te nemen. Als ik dan vervolgens interim opdrachten zou gaan doen voor Gradus, zou een deel van de opbrengst teruggaan naar mijn oude werkgever. Voor mij is dit heel fijn. Ik heb nu de voorwaarden van mijn oude werkgever en kan vanuit Gradus op zoek naar opdrachten, die bij mij passen.

Je moet eerst de tijd nemen om de transitie te maken van het oude naar het nieuwe

Tijdens het arbeidsmobiliteitstraject gaven ze vanuit Gradus ook heel erg mee dat ik eerst de tijd moest nemen om de transitie te maken van het oude naar het nieuwe. Daar heb ik in de eerste maanden vooral veel gesprekken over gehad en oefeningen voor gekregen. Daarna zijn we samen gaan kijken naar wat ik precies wil en waar mijn kwaliteiten liggen. Dat zijn de stappen die we in de eerste twee maanden hebben gezet. En kort daarna had ik mijn eerste opdracht te pakken op interim-basis. Inmiddels zit ik tot het eind van het jaar vol.”

Hoe omschrijf jij je ervaring met Gradus?

“Ik ben heel positief over Gradus. Aan de ene kant was er alle ruimte voor de transitie van mijn oude werk naar mijn nieuwe rol. En aan de andere kant kreeg ik vanuit Lucienne, mijn coach bij  Gradus, ook af en toe een zachte aansporing van “zou je niet alvast wat kunnen proberen?”. Die combinatie vind ik heel prettig.”

Wat zijn je ervaringen met de workshops die je tijdens je traject gevolgd hebt?

“Ik heb een tweedaagse training gedaan over ‘loopbaan in transitie’.  Het was heel leuk om met allerlei verschillende mensen bij elkaar te komen, die ook allemaal een gemeentelijke achtergrond hadden. Je ziet dan ook dat je niet de enige bent, die niet zonder kleerscheuren uit een gemeentelijke organisatie komt. De herkenning die we bij elkaar vonden was heel fijn. Daarnaast was het waardevol dat je ook van anderen terugkreeg welke kwaliteiten zij bij jou zien en je op een open en veilige manier met elkaar kon praten.”

Wat voor werk doe je nu?

“Op dit moment werk ik bij twee verschillende gemeenten in de Randstad. Die ondersteun ik op allerlei dossiers binnen het sociaal domein. De ene gemeente ondersteun ik bijvoorbeeld op het gebied van leerlingenvervoer en onderwijshuisvesting. En voor de andere gemeente ga ik een accommodatie-onderzoek doen en een nieuwe verordening voor de jeugdzorg maken.”

En hoe bevallen deze opdrachten je?

Als ik nu terugkom van mijn werk, heb ik nog genoeg energie over om andere leuke dingen te doen. Dat vind ik heel leuk om mee te maken. Dankzij het traject bij Gradus en de transitie die ik heb doorgemaakt, werk ik nu weer op een manier die bij me past. Ik vind het leuk, ben goed in wat ik doe en ik heb het gevoel dat ik van toegevoegde waarde ben. Natuurlijk mag werk energie kosten, maar ik ben blij dat het me nu ook weer energie oplevert. Ik ben nu 64, maar ik heb het gevoel dat ik dit na mijn pensioen ook nog wel 1 of 2 dagen in de week wil blijven doen.”

Ik durf nu weer te benoemen dat ik een heleboel kennis, ervaring en zelfstandigheid meebreng

Wat mooi dat dit je weer zoveel positieve energie geeft. Wat is – naast deze opdrachten – het belangrijkste dat het traject bij Gradus je heeft opgeleverd?

“Dat is voor mij de herontdekking van mijn eigen kwaliteiten. Door te kijken naar mijn kernkwaliteiten en te werken aan mijn zelfvertrouwen, durf ik nu ook weer beter te benoemen dat ik een heleboel kennis, ervaring en zelfstandigheid meebreng. Dat vind ik heel waardevol.”