Ursila werkte 13 jaar bij een veiligheidsregio, toen zij een burn-out kreeg en een tijdje uit de running was. Ursila merkte ook dat zij bij de veiligheidsregio niet meer helemaal op haar plek zat. Vanuit haar werk kreeg zij de mogelijkheid om een arbeidsmobiliteitstraject te starten. Ze had de keuze uit twee bureaus. Na het eerste gesprek met Gradus wist Ursila direct dat zij hier met het traject wilde starten. Ursila: “Ik voelde me direct op mijn gemak, gehoord en begrepen. Daarom ben ik vol vertrouwen het traject bij Gradus aangegaan.”

Ursila, wat maakte dat je je bij Gradus direct op je gemak voelde?

“Bij het andere bureau waar ik een gesprek mee heb gehad, had ik heel sterk het gevoel dat ik slechts een nummertje was. Bij Gradus had ik dat absoluut niet. De benadering was heel persoonlijk. Ik voelde mij direct op mijn gemak, had een klik en ik voelde me gehoord en begrepen. Daardoor ontstond al snel het vertrouwen dat ik mezelf met de begeleiding en hulp van Gradus terug kon vinden en vervolgstappen kon zetten.”

Ik voelde mij direct op mijn gemak, had een klik en ik voelde me gehoord en begrepen

Hoe zag het arbeidsmobiliteitstraject bij Gradus er voor jou uit?

“We hebben eerst gekeken waar ik stond en wat ik nodig had om verder te gaan. In eerste instantie was het de bedoeling dat ik op zoek zou gaan naar een betaalde baan. Alleen merkte ik al snel dat dat toch niet meer was wat ik wilde. Ik wilde heel graag iets doen wat ik écht leuk vond. Ik kookte al veel voor mijn familie en vrienden en besloot dat ik dat betaald wilde gaan doen. Daarom ben ik mijn cateringsbedrijf ‘Nanie’s Roti’ begonnen.”

Dat is een hele overgang: van werken bij de veiligheidsregio Haaglanden naar een eigen cateringbedrijf. Wat sprak je aan aan het ondernemerschap?

“Als ik terugkijk op mijn werk bij de veiligheidsregio was ik altijd al erg sociaal bezig. Ik kan niet zo goed tegen onrecht. En als ik dingen zag gebeuren waar ik het niet mee eens was, mocht ik daar niets van zeggen. Dan moest ik mij beperken tot mijn eigen werkzaamheden. En dat frustreerde. Ik wilde me daarom niet meer aan de regels van anderen houden, maar de vrijheid hebben om zelf beslissingen te nemen. Die vrijheid en zelfstandigheid vind ik heel mooi aan het ondernemerschap. Het is niet makkelijk om die stap te zetten. Maar als je goed overzicht houdt, moet het lukken.”

Gradus heeft een hele grote rol gespeeld in het starten van mijn eigen onderneming

Hoe heeft Gradus je begeleid richting het ondernemerschap?

“Gradus heeft een hele grote rol gespeeld in het starten van mijn eigen onderneming. Toen ik dat besluit eenmaal had genomen, kreeg ik vanuit Gradus ook een ondernemerscoach toegewezen. Samen hebben we onderzocht wat mijn kwaliteiten zijn en ik heb een test gedaan voor een ondernemersprofiel. De begeleiding van mijn coach was heel zorgvuldig en helder. Hij heeft enorm met mij meegedacht en mij geholpen om naar het ondernemerschap toe te groeien. Het was natuurlijk een spannende stap, dus het was fijn dat ik zoveel informatie en tools aangereikt kreeg. Ik heb alle informatie als een spons in mij opgenomen. Door de intensieve begeleiding stond ik heel stevig in mijn schoenen toen ik met mijn onderneming startte.”

Hoe gaat het nu met je eigen onderneming?

“In het begin ging het heel goed. Helaas zit ik nu in een traject om mijn onderneming stop te zetten. Door corona heeft het werk de afgelopen twee jaar aardig stilgestaan en vanwege gezondheidsredenen kan ik er nu niet meer mee doorgaan. Dat is een heel emotioneel traject. Maar ik heb destijds bij Gradus zoveel geleerd en handvatten aangereikt gekregen dat ik weet dat ik het nu ook zelfstandig kan redden. Kun je nagaan, hoeveel het traject bij Gradus me gebracht heeft. Daar ben ik heel dankbaar voor.”

Dat heeft me heel veel zelfvertrouwen gegeven, waardoor ik als persoon sterker ben geworden

Wat mooi om te horen dat het traject met Gradus je zoveel gebracht heeft dat je er nu in een moeilijke situatie ook nog steeds zoveel aan hebt. Wat is voor jou het allerbelangrijkste dat het arbeidsmobiliteitstraject bij Gradus je heeft opgeleverd?

“Het arbeidsmobiliteitstraject heb ik als heel energiegevend ervaren. Toen ik startte, zat ik in een burn-out. Ik had veel meegemaakt en had het gevoel dat ik er nooit meer uit zou komen. Gradus heeft echt de tijd genomen om mij te begeleiden. Ze hebben vooral gekeken naar wat ik wél kon en niet naar wat ik niet kon. Dat heeft me heel veel zelfvertrouwen gegeven, waardoor ik als persoon sterker ben geworden.”